Kalmar slott, från medeltida palats till fängelse och destilleri så blev slottet slutligen återställt till sin ursprungliga härlighet.
Kalmars slott är inte bara Sveriges utan en av Europas stora medeltida upplevelser. Tillsammans med Slottet Tre Kronor, Älvsborgs fästning och Viborgs slott har Kalmar slott setts som ett av de fästen som hållit upp landet.

Kalmar slott

Slottet, med det imponerande yttre, vilar tryggt på Slottsholmen vid Slottsfjärden, precis där Kalmars medeltida hamn låg.

Under slutet av 1100-talet började slottet uppföras men det har efter det blivit förstorat och ytterligare befäst. Bland annat av Kung Gustav Vasa.

På 1570-talet renoverade Johan III slottet i den trendiga renässansstilen, vilket gav den sin nuvarande form. Kalmar slott var en kungligt knutpunkt fram till 1658, när den svenska gränsen skiftes söderut och slottet förlorade sin strategiska betydelse. Kalmar slott försummade och man började använda det som fängelse och destilleri tills man slutligen i mitten av 1800-talet insåg dess betydelse för historien och man påbörjade en renovering.

Slottet är något för alla i familjen att uppleva, det är mycket intressant och väldigt spännande.

Gammlia

På Gammlia i Umeå finns väldigt många möjligheter att lära sig om svenska seder och kultur ur ett längre perspektiv och med mer fokus på de norra delarna. Det finns både fotoutställningar, textilutställningar och visningar av samisk konst.

Friluftsmuseet kan sägas vara en del av Västerbotten som det kan ha sett ut förr i tiden. Här finns en källa av kunskap om samhälls-historien, som kunde vara väldigt tuff, i Västerbotten.

Sommartid finns det stugvärdar i gårdarna och i hagarna betar olika djur. Värdarna finns där för att berätta och visa för besökarna om svunna tiders mödor. Det kan även finnas möjlighet till brödbakning och åka häst och vagn.
I juletid hålls en väldigt trivsam och traditionell julmarknad på Gammlia där man kan inhandla traditionellt kvalitetshantverk och hemgjorda delikatesser av olika slag.

Kultur och natur

Om man istället befinner sig på västkusten så är Göteborgs botaniska trädgård en plats att njuta lugnet och samtidigt lära sig om 16000 blommor och växter i samlingen. Växter som på olika sätt påverkat såväl kläder (i form av färgning) och maträtter under historiens gång. Det är helt gratis och man kan sätta sig ned och reflektera i lugn och ro.

I Slottsskogen i Göteborg myllrar det av slingrande stigar och varierande flora och fauna. Man kan dessutom stöta på älg, gotlandsruss och gutefår samt en del andra nordiska djur. Parken är lättillgänglig för alla och berättar olika historier beroende på vilken infallsvinkel man har. Varje år under många år har även musikfestivalen Way Out West hållits i parken.

Abisko National Park är en annan plats med kulturhistoriskt värde. Den grundades för över 100 år sedan och ligger vid kanten av en av Sveriges största sjöar.

Och om man ändå är långt uppe i norr så bör man inte missa same-museet Ájtte. Det är inriktat på kultur och natur i fjällvärlden och ett huvud-museum för den samiska kulturen i Sverige. Basutställningarna heter Tidens gång, Dräkt och Silver, Nybyggarliv, Laponia, Att reda sig, Trumtid, En isande vandring och På väg.