Det finns en oerhörd mängd kulturhistoriska byggnader i Sverige. Man kan räkna dem till olika kategorier som naturens under, historiska, nutida, moderna och en massa andra. Nedan följer ett antal av dem från olika kategorier, alla lika sevärda från olika perspektiv.

Skyskrapa

Turning Torso i Malmö, världens första vridna skyskrapa är designad av Santiago Calatrava. Turning Torso hade invigning i augusti 2005 och är mestadels ett bostadshus.

Byggnaden kan ses även från Danmark, den är 190 meter hög med 54 våningar ovan jord och är således Skandinaviens högsta torn.

Efter 264-metersskrapan Triumfpalatset i Moskva och 212-metersskrapan Sky Tower i Wroclaw så är Turning Torso det tredje högsta bostadshuset i Europa.

Om vi blickar långt norrut istället så har Kirunas kyrka från 1912 har röstats fram till Sveriges mest älskade byggnad genom tiderna. På grund av omfattande gruvdrift så kommer kyrkan under närmaste åren att flyttas och rekonstrueras på en ny plats. Precis som resten av Kiruna.

Kiruna kyrka är uppförd mellan 1909 och 1912, ritad av arkitekten Gustaf Wickman. Dess unika utseende har inspirerats av de norska stavkyrkorna och står ståtligt i en naturpark nära Kiruna centrum.

Byggnad av drivved

Nästa kulturhistoriska byggnadsverk är Nimis, är en kontroversiell konstinstallation som startades av Lars Vilks 1980. 100 meter bred och med torn så höga som 25 meter är det en imponerande arkitektonisk lekplats. Tittarna kan klättra in och komma in i byggnaderna av drivved, samt beundra dem från stranden, havet och höjderna av Kullabergs naturreservat.

I slutet av november 2016 brann konstverket ner till stora delar. När Lars Wilks skulle återuppbygga det i sin helhet så sa Länsstyrelsen att det var olagligt. Wilks byggde upp det ändå och hävdade sedan att det inte var en uppbyggnad utan en restaurering.

En ny stadsdel håller på att utvecklas i Frihamnen i Göteborg, och en bastu kallad Svettekörka blev det första steget. Det här spektakulära landmärket byggdes med hjälp av lokalt återvunnet material och lokala volontärer. Bastun är gratis och tillgänglig för allmänheten, den är byggd i ett bassäng som är en del av Göta älv.

Öresundsbron, med en struktur som omfattar en tunnel och en konstgjord ö, förbinder Sverige med Danmark och designades av COWI. Förutom att vara världens längsta kabelbundna väg- och järnvägsbro, slutfördes den i augusti 1999, tre månader före schemat och vann IABSE Outstanding Structure Award 2002. Bron öppnades för trafik i juli 2000 och är 7845 meter lång.

Fjällrestaurang av björk

Längst uppe på Ramundberget ligger restaurang Tusen, byggd 2008 i harmoni med naturen och således enbart gjord på björk, det enda träd i området som man växa så högt upp.

Restaurangen är flerfaldigt prisbelönt i internationella arkitekttävlingar och en oas för en lugn stund med fika eller lättare lunch, menyn utgår från fjällets skafferi.

Man man ta med sig hela familjen upp till Tusen via Fjällgårdsbanan som är en säker och bekväm fyrstolslift. Därefter går man längs härliga stigar.

Sveriges mest extravaganta medborgarsal ligger i Eslöv. Den slutfördes 1957 av Hans Asplund som den då unga arkitektens första stora byggnad. Materialen till deluxe medborgarsalen var noggrant utvalda – utan hänsyn till pris eller teknik. Medborgarhusets material- och estetiska kvalitet ses idag som ett högt vattenmärke av detaljerad, uttrycksfull och rumslig rik medborgararkitektur.