Ishotellet, det första och största i sitt slag. Det ligger runt 20 mil norr om polcirkeln, i Jukkasjärvi, och det grundades 1989.

Varje år i oktober-december så skapas hotellet på nytt genom omkring 40 konstnärer från hela världen som skapar de fantastiska rummen med is från Torne älv. Tar tar runt åtta veckor att bygga och innefattar även en iskyrka eftersom vigslar är populära där.

Hotellet, som består av 1000 ton is och 30 000 m³ snö och is, tar efter säsongen tre månader att smälta och då återvända till Moder Natur som vatten.

Ishotellet är öppet vintertid men en del av det är nu öppet året runt tack vare solenergi som håller isen tillräckligt kall.

Ishotellet är även Sveriges mest unika och omfattande privata konsthall och den ändrar skepnad varje år.

Kalkbrottet Dalhalla

En annan fascinerande plats som måste upplevas är konsertlokalen Dalhalla i Dalarna. 1995 öppnade det avbrutna kalkbruket för allmänheten som konstertlokal. Med sin placering mitt ute på landbygden, långt ifrån bebyggelse så är det ett idealisk ställe för att njuta musik av alla olika former.

Idag hålls många stora konserter varje sommar med allt från opera till elektronisk musik. Världsartister som Dionne Warwick, P-Floyd, Scorpions, Roxette, Sting och Neil Young har alla stått på den fascinerande scenen nere i kalkbrottet. Akustiken är något man inte kan hitta någon annanstans med vattnet och väggarna i själva kalkbrottet. Scenen är placerad längst ner i det stora “hålet”.

Uppsala Konsert & Kongress, utvändigt designad av Henning Larsen Architects och inuti av White Arkitekter, öppnade 2007. Den reflekterande metallfasaden som ska påminna om pianotangenter är en viktig samlingspunkt i den stora studentstaden Uppsala.

Med inspiration från naturen

Vid Östra kyrkogården i Malmö är Sigurd Lewerentz unika blomkiosk från 1969, byggnaden är en mycket debatterad ikon för svensk arkitektur. Den kända arkitektens mest nedskalade och extrema byggnad, mestadels baserad på kvadrater och gyllene sektioner, lockar fortfarande arkitektur-intresserade från hela världen.

Ralph Erskines Hotell Borgafjäll, från 1950, är ​​en av den världskända arkitektens mest mest originella projekt. Det omgivande landskapet och klimatet har påverkat de långa sluttande taken som integreras som en del av Lapplandslandskapet när det är täckt i snö – och kan även användas som en liten skidbacke.

När Erskine påbörjade utformningen av hotellet fann han inspiration från den omliggande naturen och framförallt fjällens utformning. Ambitionen var att byggnadens silhuett skulle sammansmälta med fjällen i bakgrunden.Dessutom är byggnadsmaterialet lokalt från trakten där allt sågats upp på plats. Till och med golvet i hotellet är från ett skiffertag i närheten.

Globen – med utsikt över staden

Globen i Stockholm är världens största sfäriska byggnad. Globen sticker upp som en golfboll inbäddat i stadsbilden. Globen har ett hotell men är även både konsertlokal, konferenscenter och idrottsarena. Globen är designad av Berg Arkitektkontor och hade invigning 1989 med en diameter på 110 meter och en takhöjd på 85 meter. Numer kan man resa upp på utsidan av Globen i två glasgondoler, Skyview, och därifrån  njuta av en fantastisk utsikt över Stockholm.

I Malmö finner man köpcentrumet Emporias gigantiska gyllene klyfta som med djärva färger och böjda silhuetter bryter traditionella köpcentrums konventioner. Det byggdes av Wingårdhs 2012 och ingår i ett stadsplaneringsprojekt där kontor, hus och detaljhandel träffas i en blandning som integreras.