Om man vill studera mode ur ett historiskt perspektiv sägs Sverige vara ett av de allra bästa länderna. Det beror på den långa och relativt stabila politiska historia samt den nationella stolthet som demonstreras i de tidiga kläderna som finns bevarade, speciellt de som rör kungligheter.

Hantverk är en stor del av den svenska kulturen, barnen undervisas i skolan i ämnet och det vårdas som en värdefull del av svenskt samhälle. Kläder och textilier ingår i många museiutställningar och hantverk som vävning, stickning och broderi ses fortfarande som en viktig del av kulturen.

Det finns en hel del platser där man kan ta del av den fantastiska kulturhistorien kring dräkter och klädesplagg. Livrustkammaren under Kungliga Slottet i Stockholm är en sån plats.

Kungliga kläder

Även om det egentligen inte är ett klädmuseum så är deras samling av kungliga kläder och föremål avgörande för studierna kring historiska dräkter från bland annat 1700-talet. I samlingen finns såväl klänningar som kungadräkter och skor sparat från många hundra år tillbaka.

Museet startades år 1628 av kung Gustav II Adolf efter sitt beslut att bevara kläderna som han bar under sitt slag i Polen. Livrustkammarens permanenta utställning visar ett stort antal historiska kläder och även en omfattande online-databas.Det är en speciell känsla att vandra runt bland dessa fantastiska, kreationer som kungligheterna var klädda i förr.

Det finns dock fler museum där man kan drunkna i gångna tiders mode. Nordiska Museet i Stockholm är ett annat exempel. De har oftast olika långvariga utställningar som visar kläder som producerats eller används i Sverige genom århundraden. De har bra och intressanta utställningar.Kanske mest unikt är deras textilgalleri i museet, där man kan se föremål från deras textilsamlingar som historisk spets, stickning och andra textilier. Det finns också kläder och textilier som ingår i deras utställning om den samiska kulturen. Deras klädkollektion inkluderar historiska klänningar, folkdräkter och modernt mode, varav några även kan ses online.

Krigskläder

Armémuseet i Stockholm är nästa stopp, där berättas krigshistorien och man får se många intressanta militärkläder för både kvinnor och män. Kläder som var och en berättar en viktig historia eftersom de gjordes beroende på vad man hade för material tillgängligt under den tiden och för vad de skulle användas till.

Beger man sig sedan till Borås så finns Textil museet som visar både mode och textilier. Bland annat finns en kostymsamling av kläder från 1870-1920 och olika svenska folkdräkter.

Textilartiklarna inkluderar tidiga kyrkliga textilier tillsammans med mer moderna exempel på broderier, lapptäcken, filtar och mattor. Dessutom föremål som visar utvecklingen av textilteknik i form av textilfabrikprodukter och tygprovsböcker.

Arbetet från samtida textil-arbetare ingår i samlingen, särskilt de som arbetar där i västra Sverige.

TextilMuseet är en samarbetspartner i Textilmodecentret, som omfattar Svenska Textilhögskolan vid Borås Universitet samt lokal textilindustri.

Om vi stannar i västra delen av Sverige så finns i Göteborg Röhsska museet. Där finns en modesamling med kläder från 1800-talet och fram till idag. Många av de största mode-formgivarna under 2000-talet är representerade.

Varje år arbetar museet med tillfälliga utställningar där mode presenteras i nya sammanhang för att stimulera intresse för mode ur ett konstnärligt och historiskt perspektiv.