I Sverige har vi många kulturhistoriska museer. I Stockholm till exempel ligger Gustav de III:s  antikmuseum. År 1794 slog det upp portarna till offentligheten och är Sveriges äldsta konstmuseum. Här finner man även Gustav den III:s enskillda konstsamling. Gustav den III dog år 1792. Detta Kulturhistoriska museum tillhör även ett av de äldsta i Europa. Statens historiska museum är ett annat välbesökt museum i Stockholm. Här kam man titta på kyrklig konst från lite nyare tid men även samlingar från forntiden och medeltiden. I samlingarna hittar man otaliga föremål i olika material och från olika tidsåldrar. Historiska museet öppnade 1943 och ligger i statsdelen Östermalm i Stockholm.I museets källarplan skapades ett rum år 1994 som fick namnet Guldrummet. Här finner man guld och silver föremål från både medeltiden, vikingatiden och folkvandringstiden. Mycket är smycken med det finns även andra spännande föremål att kika på. Ett annat spännande kulturhistoriskt museum i Stockholm är Östasiska museet. Detta museum etablerade sig 1963. Här hittar man en kollosal samling utav kulturföremål från Japan, Indien, Kina och andra ställen i Asien. Men huvud föremålen här är konst och arkeologi från Kina. Gotlands museum, som tidigare var Länsmuseet på Gotland, ligger i Visby och är också ett kulturhistoriskt museum. Detta museum grundades 1875 och här hittar man i huvudsak konst, arkeologi och kulturhistoria. Mest känt för världens största vikingatida silverskatt.

I andra länder

National Museum of Kina. I detta museum hittar man otroligt vackra och viktiga saker från Kinas historia. Bronsfigurer från Shangdynastin och porslinsvaser från Quingdynastin eller varför inte stentavlor från Handynastin. De har cirka 7,3 miljoner besökare om året. British Museum ligger i London, England. Här är ett besök ett måste om man är på besök i London. I detta museum finner man miljontals kulturhistoriska föremål från hela världen. Befinner man sig i Taiwan bör man göra ett besök på National Palace Museum som ligger i staden Taipei. Här hittar man nästan 10 000 års historia från Kina. Målningar från Tangdynastin, fantastiska sniderier och sällsynta böcker. Här finns ungefär 5,3 miljoner besökare årligen. Ett annat fantastiskt museum är Vatican Museums som ligger i Vatikanstaten.

Vatican Museums

Detta museum är utan tvekan Roms största sevärdhet. De har en av världens viktigaste konstsamlingar. Här hittar man alla de kända konstverken såsom målningar av Michelangelo eller varför inte Leonardo Da Vinci. Plus en mängd andra kända konstnärer och fantastiska målningar. Befinner man sig i USA så är det National Museum of Natural History museet som gäller. Det ligger i Washington och har cirka 7 miljoner besökare varje år. Med dessa siffror hamnar de på fjärde plats vad gäller besökare på konsthistoriska museer i världen. Här får både djurälskaren och naturälskaren sitt intresse tillfredsställt. Man finner fossiler, djur, växter, stenar mineraler och mycket, mycket mer. Förutom olika sorters djur hittar man även exemplar utav meteoriter, bergarter och mineraler. Här finner du den största safiren i världen och cirka en miljon av däggdjur, fåglar och reptiler. Vill man se ett T. Rex skelett till exempel, så är det här man ska kolla. Eller om man har någon annan favorit dinosaurie så går också bra. Sammanlagt finns här över 126 000 000 exemplar av allt i samlingen på museet. Fritt inträde och öppet 364 dagar om året.