Drottningholms slott är ett måste om man vill prata om kulturhistoriska platser i Sverige. Det är ett majestätiskt palats där kungen och drottningen huserar. Stora delar av slottet är öppet för allmänheten och bara en viss del är avstängd för allmänheten.

Därför är man väldigt fri i att utforska både resten av slottet och de vackra omgivningarna – där kungen och drottningen ibland ses ta promenader.

Mycket av de stora kulturhistoriska platserna finns i och omkring Stockholm. Vasamuseet är en annan sån som inte får missas. Sedan det öppnades 1990 har det år efter år lockat unga som gamla till att se och lära om det skepp som förliste 1628 men sedan bärgades 1961. Utställningen om det felbyggda skeppet är unik i sitt slag, det är en fascinerande historia som berättas för besökaren via filmvisning, foton, berättelser, uppbyggda miljöer, guidning och autentiska föremål. Möjligheten att se skeppet på så nära håll är fantastisk och hela familjen kommer garanterat att uppskatta ett besök. Även de minsta.

Foto-museet

Ett av världens stora fotomuseer, Fotografiska, är dedikerat till samtida fotografering. Där finns flera stora och en massa mindre utställningar varje år. Det har också ett fantastiskt café på översta våningen med underbar utsikt ut över vattnet.

Museet är en unik samlingsplats för fotografier där man även bidrar till samhällsdebatt med några av de utställningar som visas. Sedan starten 201 har de visat många foto-legender som exempelvis Annie Leibovitz och David LaChapelle.

Skansen är inte bara en djurpark utan även världens första friluftsmuseum. Här får man chansen att bege sig direkt in i Sveriges historia. De gamla husen av olika slag är under sommaren “bebodda” av människor som gärna visar dig runt. I smedjan finner du smeden som berättar sin historia och på fäbodvallen kan du få lära dig om djur och gamla tiders lantbruk. På Skansen kan man lära sig hur svenskarna levt genom århundradena och om de hantverk som byggde landet. Byggnaderna på Skansen har fraktats dit från hela landet för att spegla hela Sveriges historia och traditioner.

Musik-historia

ABBA-museet är precis lika bra som man kan tänka sig om man är en musikälskare av stora slag. Den världskända gruppen lockar därför inte bara svenskar till museet utan även ABBA-älskare från andra länder vallfärdar dit.

Här kan man kolla in band-medlemmarnas kläder, deras guldskivor, original-prylar, minnen och en massa annat. Eftersom man vill ge besökaren en känsla av hur det var att vara en bandmedlem i ABBA så får man chansen att klä sig i någon av deras legendariska scenkläder för att sedan äntra scenen.
Det finns väldigt mycket att uppleva där. Svenska Music Hall of Fame huserar även i museet.
Stadsmuren i Visby på Gotland, även kallad Visby ringmur, har en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Det finns gott om kyrkliga ruiner, men den mest anmärkningsvärda delen är stadsmuren, som omringar staden. Ringmurens höjd är hela elva meter. Från början bestod den av 29 marktorn och 22 sadeltorn, muren ligger till stor grund bakom att Visby utsetts till världsarvsstad.