Call us on 2514578498

Hem » Nyheter

Kulturhistoriska museer i världen

I Sverige har vi många kulturhistoriska museer. I Stockholm till exempel ligger Gustav de III:s  antikmuseum. År 1794 slog det upp portarna till offentligheten och är Sveriges äldsta konstmuseum. Här finner man även Gustav den III:s enskillda konstsamling. Gustav den III dog år 1792. Detta Kulturhistoriska museum tillhör även ett av de äldsta i Europa. […]

Läs Mer

Vad är kulturhistoria?

Ofta hör man att någonting har ett kulturhistoriskt värde. Eller att det var synd att riva ner ett gammalt kulturhus. Men vad handlar det om egentligen? Vad är kulturhistoria? Och varför borde man bryr sig om det? Kulturhistoria är ett tvärvetenskaplig akademiska disciplin som kombinerar social historia och socialgeografi eller ekonomisk historia med kulturantropologi. Socialhistoria […]

Läs Mer

Svenska slott

Det finns massor av vackra, svenska slott och några av dem är: Skoklosters slott. Det ligger mellan uppsala och Stockholm och är ett av Europas främsta barockslott. Det är också det största privatpalats som byggts i Sverige.

Läs Mer

Kulturhistoriska byggnader i världen

Runt om i världen finns hundratals, ja tusentals, byggnader som kan klassificeras som kulturhistoriska. Unesco arbetar för att bevara särskilda natur- och kulturobjekt för eftervärlden.

Läs Mer

Samhällshistoria via byggnader

Kulturhistoriska byggnader eller miljö kan vara såväl hela landskap som enskilda platser eller byggnader. Vad som kännetecknar kulturhistoria är att det är en viktig del av samhällets historia som ger oss förståelse för såväl historia till förståelse för omvärlden. Kulturhistoria förenar.

Läs Mer

Kristendom i förändring

Skelettåkern i Torsåker var där man senast gick över till kristet gravskick i början av 1000-talet. Torsåker ligger i Ångermanland. Skelettåkern tillhörde vad man tror var en slags gårdskyrka uppförd på eget initiativ. Den övergavs sedan en sockenkyrka byggts på 1200-talet.

Läs Mer

Kulturhistoriska byggnadsverk

Ishotellet, det första och största i sitt slag. Det ligger runt 20 mil norr om polcirkeln, i Jukkasjärvi, och det grundades 1989. Varje år i oktober-december så skapas hotellet på nytt genom omkring 40 konstnärer från hela världen som skapar de fantastiska rummen med is från Torne älv. Tar tar runt åtta veckor att bygga […]

Läs Mer

Kulturhistoriska byggnader i Sverige

Det finns en oerhörd mängd kulturhistoriska byggnader i Sverige. Man kan räkna dem till olika kategorier som naturens under, historiska, nutida, moderna och en massa andra. Nedan följer ett antal av dem från olika kategorier, alla lika sevärda från olika perspektiv.

Läs Mer

En kulturhistorisk plats för samer

För samer har alltid vissa specifika platser i naturen direkt bundna till religion, religiösa upplevelser och tankar eller religiösa händelser. Det kunde handla om offerplatser eller platser där man lättare kom i kontakt med sin spirutalitet eller andliga väsen.

Läs Mer

Svenska kyrkan och kristendomen

Det är svårt att växa upp i och leva i Sverige utan att på något sätt komma i kontakt med Svenska Kyrkan. Trots att Svenska Kyrkan inte längre är en del av staten så är det många viktiga livshändelser som är förknippade med kyrkan. Bröllop, dop och begravningar som några av de största händelserna för […]

Läs Mer