Call us on 2514578498

Hem » Nyheter

Samhällshistoria via byggnader

Kulturhistoriska byggnader eller miljö kan vara såväl hela landskap som enskilda platser eller byggnader. Vad som kännetecknar kulturhistoria är att det är en viktig del av samhällets historia som ger oss förståelse för såväl historia till förståelse för omvärlden. Kulturhistoria förenar.

Läs Mer

Kristendom i förändring

Skelettåkern i Torsåker var där man senast gick över till kristet gravskick i början av 1000-talet. Torsåker ligger i Ångermanland. Skelettåkern tillhörde vad man tror var en slags gårdskyrka uppförd på eget initiativ. Den övergavs sedan en sockenkyrka byggts på 1200-talet.

Läs Mer

Kulturhistoriska byggnadsverk

Ishotellet, det första och största i sitt slag. Det ligger runt 20 mil norr om polcirkeln, i Jukkasjärvi, och det grundades 1989. Varje år i oktober-december så skapas hotellet på nytt genom omkring 40 konstnärer från hela världen som skapar de fantastiska rummen med is från Torne älv. Tar tar runt åtta veckor att bygga […]

Läs Mer

Kulturhistoriska byggnader i Sverige

Det finns en oerhörd mängd kulturhistoriska byggnader i Sverige. Man kan räkna dem till olika kategorier som naturens under, historiska, nutida, moderna och en massa andra. Nedan följer ett antal av dem från olika kategorier, alla lika sevärda från olika perspektiv.

Läs Mer

En kulturhistorisk plats för samer

För samer har alltid vissa specifika platser i naturen direkt bundna till religion, religiösa upplevelser och tankar eller religiösa händelser. Det kunde handla om offerplatser eller platser där man lättare kom i kontakt med sin spirutalitet eller andliga väsen.

Läs Mer

Svenska kyrkan och kristendomen

Det är svårt att växa upp i och leva i Sverige utan att på något sätt komma i kontakt med Svenska Kyrkan. Trots att Svenska Kyrkan inte längre är en del av staten så är det många viktiga livshändelser som är förknippade med kyrkan. Bröllop, dop och begravningar som några av de största händelserna för […]

Läs Mer

Från slott till samer

Kalmar slott, från medeltida palats till fängelse och destilleri så blev slottet slutligen återställt till sin ursprungliga härlighet. Kalmars slott är inte bara Sveriges utan en av Europas stora medeltida upplevelser. Tillsammans med Slottet Tre Kronor, Älvsborgs fästning och Viborgs slott har Kalmar slott setts som ett av de fästen som hållit upp landet.

Läs Mer

Kulturhistoriska platser i Sverige

Drottningholms slott är ett måste om man vill prata om kulturhistoriska platser i Sverige. Det är ett majestätiskt palats där kungen och drottningen huserar. Stora delar av slottet är öppet för allmänheten och bara en viss del är avstängd för allmänheten.

Läs Mer

Kulturhistoriska dräkter

Om man vill studera mode ur ett historiskt perspektiv sägs Sverige vara ett av de allra bästa länderna. Det beror på den långa och relativt stabila politiska historia samt den nationella stolthet som demonstreras i de tidiga kläderna som finns bevarade, speciellt de som rör kungligheter.

Läs Mer

Vikingar populära hos kvinnorna

Kanske har du sett den populära tv-serien Vikings och följt Ragnar Lodbroks härjningar med sina mannar runt om i Europa? Men visste du att Ragnar Lodbrok faktiskt funnits på riktigt? Ja, åt minstone om man får tro gamla vikingasagor som berättar om den framgångsrika vinkingen som ska ha seglat till Paris år 845 med hela […]

Läs Mer