Visste du att cirka 19 000 människor besöker Vatikanen varje dag? Därför, om du som vi planerar att besöka Vatikanen, planera då innan för att få ut mesta möjliga av din tid där. Oavsett om man tänker upptäcka Vatikanen själv eller om man tänker ta någon av de guidade turerna så är det en bra idé att läsa på innan. Därför tänkte jag komma med några tips här.

Lyckligtvis är Vatikanstaten superlätt att nå. Beroende på varifrån du kommer så kan du antingen ta tunnelbanan, en buss, en taxi eller bara promenera. Det finns två tunnelbanestationer nära Vatikanmuseets ingång: Ottaviano och Cipro. Dessa stopp finns på A-linjen (orange linje). Därför, om du hoppar på nära Spanska trappan (Spagna) eller Termini järnvägsstation, se till att du tar A-linjen som går mot Battistini och sen går du av vid antingen Ottaviano eller Cipro. Ingången till Vatikanmuseerna ligger fem minuters promenad från någon av dessa hållplatser. Naturligtvis kan du också ta A-linjen från många andra hållplatser, kolla bara Rom´s tunnelbana. Du kan köpa biljetter på tunnelbanestationen eller i en kvartersbutik.

Ta bussen kanske

Vill man istället åka buss från Termini-järnvägsstationen, ta dig utanför och ta buss 64. Bussturen tar cirka 20 minuter, din hållplats är den sista på rutten, P.za Stazione S. Pietro. För att komma till Vatikanmuseets ingång är det cirka femton minuters promenad från busstationen. Du kan också ta buss 81 från Colosseum-området (busshållplatsen ligger precis utanför tunnelbanestationen på B-linjen). 81-bussturen slutar i Piazza Risorgimento med en fem minuters promenad till Vatikanmuseets ingång.

En taxiresa bör inte kosta mer än 20 euro om du bor i Rom´s historiska centrum. Det mest typiska sättet att få en taxi i Rom är att gå till en taxistation. Dessa ligger nära varje större turistattraktion. Om du inte befinner dig i närheten av ett, kan du alltid beställa en kaffe och bakverk på ett kafé och be de som arbetar där att beställa en till dig.

Den bästa tiden att besöka Vatikanmuseerna

Vatikanmuseerna väntar inte på någon. Köerna börjar formas tidigt, så tänk på att komma dit så snart som möjligt på morgonen. Ställ dig i kö runt 07.30 på morgonen för att se till att du är en av de första personerna som kommer in när museerna öppnar klockan 09.00.

Vatikanmuseerna består faktiskt av flera museer och din biljett ger dig tillgång till alla. Dessutom är det sixtinska kapellet inne i Vatikanmuseerna, så din biljett inkluderar entré dit. Återigen är det viktigt att komma dit tidigt. Biljetten tar dig in i Vatikanmuseerna den dagen du köpt den, det finns inget återinträde. När du väl är inne kan du stanna så länge du vill.

Om du besöker Vatikanmuseerna med dina barn har du tur. Museerna välkomnar gärna barnfamiljer. När du utforskar samlingarna finns det dessutom gott om toaletter med skötbord och platser att sitta och vila på. Det finns till och med ett privat rum för mammor att kunna amma.

Vatikanen har en klädkod

Kom ihåg att följa Vatikanens klädkod. Täck axlarna och undvik shorts och korta klänningar eller kjolar. Vi vet att Rom blir varmt på sommaren, vi föreslår att du tar en lätt halsduk för att täcka dig när du behöver. Hattar, mat- och metallverktyg som knivar och sax är inte heller tillåtna.

Vatikanstaten, som är hem till påven, är också hem för Vatikanmuseerna. Det är en skattkista av ovärderlig konst inkluderat skulpturer som Laocoön och hans söner, skolan i Aten, det sixtinska kapellens tak och mycket mer.

Sixtinska kapellet användes ursprungligen för påvens privata publik och dekorerades av Raphael själv. Raphaels stil förändrades där från nästa rum längs Stanza della Segnatura, och istället för de statiska bilderna av påvens bibliotek, skildrade han dramatiska berättelser för att maximera fresk kompressens uttrycks effekter.

Rummets tema är politiskt och visar historiska stunder från Gamla testamentet till medeltida historia, som alla visar det skydd som Gud ger kyrkan. Bolsenas mässa visar den kristna tron ​​som hotas men räddas av Gud. Allt detta är erfarenheter och kunskaper från vårt besök i Vatikanen.

Något att svalka sig med

Efter en många timmar till fots för att upptäcka Vatikanens alla underverk så blev min make less. Han är inte så väldigt intresserad utan hänger mest på mig när jag vill uppleva något. För att få fortsätta uppleva allt i Vatikanen utan stress så tog jag honom till en uteservering, där hittade jag ett bord i skuggan till honom. Jag beställde en riktig kall öl och bad honom vänta där, det gjorde han så gärna.

När jag kom tillbaka några timmar senare så frågade jag om han haft det långtråkigt. Men han sa att han hade spelat på pokerstarscasino under tiden att han druckit någon öl. Och det där med “någon öl” kunde jag räkna till fyra i antal eftersom servitören inte varit speciellt aktiv i att rensa borden…Fast det spelar mindre roll, både jag och sambon var nöjd med dagen även om vi spenderat den på helt olika sätt.