Kulturhistoriska byggnader eller miljö kan vara såväl hela landskap som enskilda platser eller byggnader. Vad som kännetecknar kulturhistoria är att det är en viktig del av samhällets historia som ger oss förståelse för såväl historia till förståelse för omvärlden. Kulturhistoria förenar.

Det finns alltså kulturhistoriska byggnader/platser som inte är traditionella hus utan andra typer av byggnadsverk.

Skogskyrkogården och stadsbiblioteket

Skogskyrkogården är en sån plats som är en kombination av miljö, landskap och byggnader.

Kyrkogården är Sveriges arkitektoniskt mest kända begravningsplats och den ligger i stadsdelen Gamla Enskede i Stockholm. 1920 invigdes kyrkogården och upptogs 1994 på Unescos världsarvslista, Skogskyrkogården betraktas som ett av de viktigaste verken inom modern arkitektur. Kyrkogården är designad av Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och Asplund blev själv den första att begravas där. På den enkla stenplattan vid hans grav kan man läsa “Hans arbetsliv” kort och gott.

Stockholms stadsbibliotek är berömd för sin runda, enorma utlånings-hall i form av en rotunda med en takhöjd på 23 meter. Trots sin relativt blygsamma storlek bygger byggnadens unika form, ett cylindriskt centralt torn omgivet av tre kubiska vingar, en monumental karaktär. Det är dessutom en byggnad som fyller en viktig funktion för många.

Nytt vårdhem

Trädgårdarna är ett vårdhem i Örebro som satt en ny standard för framtidens äldreomsorg. Arkitekten har jobbat för att på riktig införliva äldreperspektivet i byggnaden. Som ett resultat har anläggningen en hemliknande känsla samtidigt som den är mycket funktionell.

På Trädgårdarnas vårdhem fungerar stora gårdar som växthus och gör det lätt för personer med funktionsnedsättning att njuta av en viss natur både via gård och stora fönster.

Stockholms stadshus, Ragnar Östbergs mästerverk av svensk romantik, slutfördes 1923. Totalt 365 steg leder upp till det 106 meter höga klocktornet med Sveriges nationella emblem, spiran med de tre guldkronorna. Sedan 2010 finns Stockholm Waterfront på den östra sidan.

Carmen Izquierdo är arkitekten bakom Domkyrkoforum, besökarnas centrum vid Lunds domkyrka. Den nästan tusenåriga kyrkan tar emot cirka 700 000 besökare varje år. Byggnaden tilldelade Izquierdo det prestigefyllda Kasper Salinpriset för enastående arkitektur 2012.

Lunds domkyrka har fascinerat besökare sedan 1100-talet och sägs vara Sveriges mest besökta kyrka och räknas som en av Sveriges främsta sevärdheter.

Just vid huvudingången till domkyrkan finns det medeltida uret Horologium Mirabile Lundense (”Det underbara uret i Lund”). Runt år 1425 placerades det ursprungliga uret till kyrkan. I Europa finns bara tre liknande ur bevarade.

Naturligt

Naturum Vattenriket ligger i ett våtmarksreservat några minuters promenad från Kristianstads stadsområde. Byggnaden fungerar som en länk mellan besökare och sjö, medan strandpromenaderna erbjuder möjlighet att vandra från stad till natur och utforska sjölandskapet från olika perspektiv.

På Genesmon några kilometer utanför Örnsköldsvik finns spåren efter en bosättning från romersk järnålder. Bosättningen frilades vid en omfattande utgrävning mellan 1977 och 1988. Det visade sig då att fyndplatsen var mycket välbevarad. Gene fornby fungerar idag som friluftsmuseum och man kan välja att vandra runt på mon och upptäcka platserna själva via markeringar på marken och skyltar. Eller så kan man sommartid ta en guidad tur och kanske prova på järnålders-aktiviteter.