Stockholms historiska museum
Stockholms historiska museum

Stockholms historiska museum är ett av de allra största i Sverige. Ungefärliga en kvarts miljon besökare kommer varje år för att se de fantastiska utställningarna där några är permanenta och några inte. Här på museet finns några av Sveriges allra största skatter, konst men även fynd från några av de alla stora slagen under historiens gång.

Museet invigdes 1943 och ligger på vackra Östermalm. Museet har dock en äldre historia än så och uppfördes redan 1805 men man arbetade dock med huset fram till 1815. En arkitekttävling utlystes då historiska museet behövde om och nybyggas.  Arkitekterna, Bengt Romare och Georg Scherman tillsammans med ingenjören Gösta Nilsson var från början starkt influerade utav funktionalismen vilken var typiskt för 1930 talet och gav ett förslag på byggnad. Förslaget fick dock inte tillräckligt med gehör och man bestämde sig därefter för att blanda olika stilar och arbetet med förslaget ”nytt och gammalt” fortskred därefter. Resultatet blev längor som omger en större gård. Entrén är dekorerad med olika skulpturer men har också reliefscener som drar paralleller till tiden ifrån hedendomen och medeltiden gjorda av den svenska skulptören Bror Marklund under 1950 talet. Salarna runt om gården har kronologiska utställningar grupperade.

Guldrummet skapade 1994 och rymmer precis som det låter, guldutställningen. Här finns totalt 52 kilo guld och 200 kilo silver. Bland skatterna finns bland annat guldhalskragar daterade år 400. Stockholms, också kallat statens, historiska museer har ett ansvar för att främja kunskapen och att se till att intresset för den svenska historien upprätthålls men de har också ett ansvar för att se till att vi bevarar och lär oss mer om vårt kulturarv. Det gör de bland annat genom många spännande utsållningar och vi går igenom några av dem nedan. 

Sveriges historia

Olika livsöden och olika händelser som gjort avtryck i historien från 1000 talet fram tills nu lyfts fram i denna fantastiska utställning. Bland annat berättar man om samerna, om de medeltida riddarna och om fantastiska Ulrika Eleonora Stålhammar som bjuder på en otrolig historia från hennes levnadsdagar under 1700 talet.   

Sveriges historia
Sveriges historia

Medeltida konst

Utställningen om medeltida konst tar oss med på en resa inte bara genom medeltida Sverige utan också medeltida världen. Många utav föremålen är importerade ifrån kontinenten och hantverkare från andra länder kom och gick. De olika medeltida föremålen blev kvar i kyrkorna när Sverige tillslut lämnade katolicismen under 1500 talet. Historiska museet började samla ihop det fantastiska  och unika kulturarv som denna konst utgör under slutet av 1800 talet.

Massakern vid muren

Utställningen massakern vid muren berättar om de tappra 1800 gotländska bönderna som dog i slaget mot danskarna den 27 juli 1361. Bönderna som i ett försök att rädda Gotland ifrån Kund Valdemar Atterdag mötte kungen på väg mot Visby men blev snabbt förlorare i striden då kungens män var allt för överlägsna. I utställningen finner vi bland annat olika delar av vapen och olika delar av rustningar. De visar en brutal bild av sommardagen då Gotland blev danskt.

Fascinerande och väl värt ett besök.