Det finns massor av vackra, svenska slott och några av dem är: Skoklosters slott. Det ligger mellan uppsala och Stockholm och är ett av Europas främsta barockslott. Det är också det största privatpalats som byggts i Sverige.

Svenska slott

Vissa salar kan besökas av allmänheten och här finns massor av konstsamlingar och övrig konst att studera.Ericsbergs slott ligger i Södermanland, öster om Katrineholm och här har den berömda TV-serien “Stjärnorna på slottet” spelats in. Det finns en enormt stor slottspark som allmänheten får besöka och även en slottsbutik samt ett café för besökare.Drottningholms slott ligger i Stockholm och här bor sveriges kungapar. Det är ett av Sveriges ståtligaste slott och stora delar är öppna för allmänheten som slottsteatern, slottsparken och Kina slott. Det är byggt på 1600-talet och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Stora Sundby Slott är privatägt och ligger i Södermanland. En del visningar brukar anordnas för allmänheten och slottsparken finns öppen hela året för alla. Det finns fyra stora torn i slottet som symboliserar årets fyra årstider. Även tolv mindre torn finns i slottet och alla står de för varsin av årets månader. Sedan finns 52 rum för årets alla veckor och slutligen 365 fönster som står symbol för årets alla dagar.

Läckö slott

Läckö slott ligger underbart vackert på en udde ute i Vänern. På sommaren är det öppet för allmänheten och det ordnas många olika arrangemang här. Detta lockar en stor publik till slottet och orten. Även en slottskyrka finns här att besöka. Den är byggd på 1600-talet. Rosersborgs slott ligger i Sigtuna och är ett lite mindre känt slott än de tidigare nämnda. Slottet är helt i vitt och byggdes på 1630-talet och inget har rörts där av interiören sedan den tiden! På sommaren kan allmänheten besöka detta vackra slott och även slottsparken. Här finns även ett slottshotell om man vill tillbringa några fina nätter i slottsmiljö. Skokloster i Enköping korades till Sveriges vackraste slott år 2011. Det är ett Barockslott och byggdes år 1654 av fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel. Han var befälhavare för svenska trupper i Tyskland då Bayern plundrades på otroliga rikedomar och detta tvingade tillslut fram freden till 30-åriga kriget år 1648. Rockelstad slott ligger vackert utanför Nyköping och är känt för sin otroliga skönhet men också för att mannen som var Hitlers favorit, nämligen Hermann Göring höll till där under långa perioder. Han var gift med Carin von Kantzow som var svägerska till slottsherren och den flygintresserade Eric von Rosen. Göring, den token, ristade in en massa hakkors överallt i slottet där han kom åt och tyckte det var vackert! Nu ägs slottet av Fredrik och Anna von Post.

Tunbyholm utanför Tomelilla är slottet som ligger i Sverige, men byggdes i Danmark. Här bodde dansken och rikshovmästaren Joachim Gersdorff och han skrev under fredsavtalet år 1658 och då tillföll Blekinge och Skåne Sverige. Tunbyholm ägs idag av Peter Akrell och hans farfar Thorsten köpte det första gången han fick ögonen på det år 1918. Han upptäckte av en slump att ett filmteam skulle spränga slottet så det räddades i sista sekunden.