Kanske har du sett den populära tv-serien Vikings och följt Ragnar Lodbroks härjningar med sina mannar runt om i Europa? Men visste du att Ragnar Lodbrok faktiskt funnits på riktigt? Ja, åt minstone om man får tro gamla vikingasagor som berättar om den framgångsrika vinkingen som ska ha seglat till Paris år 845 med hela 5000 mannar. Väl där ska han ha fått fransmännen att ge dem 7000 pund i silver.

En dansk hävdatecknare vid namn Saxo Grammaticus menar att Ragnar Lodbrok var jarl i Danmark hos Kung Hårik. Isländsk litteratur hävdar däremot att Ragnar var son till sveakungen Sigurd Ring.

Namnet Lodbrok hade han enligt sagorna getts eftersom han för att skydda sig mot en lindorm (sagomonster i nordeuropeisk folktro) burit en speciell typ av vargskinnsbyxor som bestruktits med beck (lodbrokor) så att giftet inte skulle komma åt honom.

Ragnar Lodbrok är sedd som en av de mest kända vikingarna i historien. Men det fanns fler mäktiga vikingar som utförde stordåd och alla dessa har indirekt påverkat svensk kultur.

Fagra och rena män

Frågar man människor från andra delar av världen vilken period de mest hört talas om från Sverige så kommer de garanterat att prata om Vikingar och vikingatiden. Bara titta på alla filmer som görs från den perioden och allt smycken och kläder som har sitt ursprung där. För att inte tala om alla traditioner och seder som, om än i modern tappning, kan ses än idag.

Därför finns det även ett stort intresse för Sverige och Vikingar.

Ryktet om de fagra nordmännen som fick utländska kvinnor att lämna sina makar håller i än idag på många håll.

Och vikingar var väldigt fåfänga och lade stor omsorg på sina frisyrer och utsmyckningar. Även om de såg smutsiga ut så var långa bad en av deras favorit-sysselsättningar.

Håret var väldigt viktigt för vikingarna som alltid gjorde sitt bästa att se välvårdade ut. De hade rutiner som att kamma sitt hår varje dag och att byta kläder ofta samt att ta sina långa bad varje lördag.

Dessa egenskaper gjorde vikinga-männen oerhört attraktiva för de engelska adelsdamerna. Därför kom många arga anglosaxare att klaga hos kungen. Klaga på att vikingarna var för renliga och välvårdade.

Kraftmätningar med både hjärna och muskler

När vikingarna inte var ute och plundrade så gillade de olika typer av sport och spel, ofta brädspel.

Eftersom det vid brädspel oftast krävs en del intelligens och förmåga att kunna tänka strategiskt så var det en populär sysselsättning. På det sättet så tränade de upp sin strategiska förmåga. Man har till och med funnit spelpjäser och brädspel i vikingagravar, vilket tyder på hur viktigt det var.

Givetvis var mer våldsamma sysselsättningar populära också, som brottning och olika typer av kraftmätningar.

De roade sig även med olika typer av bollsporter som beskrivs som våldsamma.

Skalden Egil Skallagrimsson skriver bland annat i sin saga om hur han som 12-åring slog ihjäl en motståndare, pojke yngre än honom själv, efter en förlorad match.

Alla dessa egenskaper och aktiviteter har påverkat Sveriges historia på många olika plan.