Hur länge lever en fluga?

Husflugan (Musca domestica) kan snabbt orsaka problem i ett hushåll. Men frågan hur länge lever en fluga är inte den mest relevanta – det är istället deras förmåga att snabbt föröka sig. Under sin korta existens kan honan av husflugan lägga upp till sex omgångar ägg, där varje omgång innehåller så många som 500 ägg. De flesta husflugor lever mindre än två månader, men under den tiden kan ett enda par skapa upp till 3 000 nya flugor. 

Hur länge lever en fluga inomhus?

Medan vissa husflugor kan leva upp till två månader är deras genomsnittliga livslängd mellan 15 och 30 dagar. Tyvärr förlänger det deras livslängd om de lever i värme och har tillgång till mat, som i människohem.

Eftersom de inte lever länge fullbordar de sin livscykel snabbt. Ägg kan kläckas på mindre än 24 timmar och nyfödda brukar fullborda både larv- och puppstadiet på mindre än 10 dagar.

Flugans vanor

Husflugor är starkt attraherade av gödsel, så de finns ofta runt gårdar. Dessa skadedjur håller sig i allmänhet inom en eller två kilometer från sin födelseplats, men de har varit kända för att flyga upp till 30 kilometer i jakt på föda. Husflugor tycker om att vara i solen och sitter gärna på soliga platser i ditt hem, men drar sig tillbaka för att vila på natten. 

Vad äter flugor?

Husflugor kan bara äta vätskor, men de kan förvandla fasta ämnen till vätskor genom att spotta på dem. De gillar särskilt söta och jästa frukter. Intressant nog sitter flugornas smaklökar på deras hår och fötter. Dessa sensorer är 10 miljoner gånger känsligare för socker än människans tunga.

Hur länge lever en fluga utan mat?

Husflugor kan överleva utan mat eller vatten i två till tre dagar.

Relaterade inlägg