Monica Svensson – inte längre okänd

Monica Svensson är Barbro ”Lill-Babs” Svenssons äldsta dotter. I början valde hon ett liv utanför offentligheten, i skuggan av sina berömda yngre systrar. Med åren har Monica dock valt att framträda. Hon ger intervjuer i olika tidningar och har, tillsammans med systrarna, skrivit en bok om sin mammas liv.

Snabbfakta om Monica Svensson: 

Vem?Monica Svensson
Varför?Efter att i början av sitt liv stannat utanför rampljuset har hon senare valt att träda fram, bland annat i olika tidningsartiklar. Tillsammans med sina systrar har hon skrivit en bok om sin berömda mamma Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
Var?Monica Svensson bor i Järvsö i Hälsingland, nära den nu bortgångna mamma Lill-Babs sista bostad.
Pappa:Monica Svenssons pappa heter Börje Landar.
Syskon:Monica Svenssons systrar är skådespelaren (och yoginin) Malin Berghagen och programledaren Kristin Kaspersen.
Barn:Monica Svensson har tre barn: Jennifer, Stefan, och Sara. Barnen har valt att stanna utanför offentligheten. Det finns också barnbarn och systersöner men av naturliga skäl inga brorsöner.

Barn till Barbro i Järvsö

Barbro ”Lill-Babs” Svensson var bara 16 år när hon blev mamma till Monica Svensson. Senare har Lill-Babs berättat att det faktum att hon blev mamma så tidigt gav hennes liv en helt annan inriktning än hon hade tänkt sig. Som hårt arbetande, turnerande artist, var hon tvungen att be sina föräldrar om hjälp med skötseln av barnet, och Monica fick bo hos sina morföräldrar. Hon undrade ofta under sin uppväxt var pappa var, och varför hon inte kunde bo hos mamma. 

Monicas pappa Börje

Monica Svenssons pappa kommer från Järvsö. Han heter Börje Landar. Senare fick han två söner, som är halvbröder till Monica. Vid tiden för Monicas födelse var det ingen självklarhet att en pappa skulle dela ansvaret för ett barn fött utom äktenskapet, och Börje Landar var inte delaktig i uppfostran av sin dotter.

Monica Svensson – från Båstad till Bollnäs

Det finns över 700 Monica Svensson i Sverige, i allt ifrån Båstad, till Borås, Borlänge och Bollnäs. Så det borde vara enkelt, om man verkligen ville, att hålla sig borta från tidningsrubrikerna. Men om man lägger till ortnamnet Järvsö till namnet Monica Svensson, så klingar kombinationen Svensson och Järvsö väldigt bekant. Monica är den minst kända av Barbro ”Lill-Babs” Svenssons döttrar. Hon hade till att börja med ingen önskan att delta i någon offentlighet, men med åren har hon, tillsammans med systrarna, velat ge sin bild av den berömda mamman. Bland annat har hon berättat om sin vänskap med mamman, det skiljde ju bara sexton år i ålder på dem, och om hur mammans död har påverkat henne.

Biografi om mamma Lill-Babs

Lill-Babs gick bort i cancer våren 2018. Nu har hennes döttrar skrivit en biografi om henne. Den heter Vår mamma Lill-Babs. I den berättar de privata historier från bakom kulisserna och olika personliga minnen. I boken målar Monica Svensson och hennes systrar fram en bild av en envis och stark person med ett stort hjärta. De menar att den godhet och medmänsklighet som var typiskt för Lill-Babs är något vi alla borde ta till oss.

Monica Svensson på Instagram

Monica Svenssons Instagram-konto är öppet för alla och har över tretusen följare. Förutom reklam för biografin om Lill-Babs, berättar hon om trädgårdsodling och stickning. Det finns fina foton på systrarna tillsammans och också bilder på härliga semesterresor.

Många jobb genom åren

Monica Svensson har genom åren varit en väldigt aktiv mångsysslare. Hon har bland annat arbetat:

  •       inom vården
  •        på kontor
  •        i affär
  •         med egen caféverksamhet
  •        på mammans hotell
  •       med nyöppnade Lill-Babs museum

In i väggen

Vid ett tillfälle blev alla sysslor och allt ansvar för mycket, och Monica Svensson fick en utmattningsdepression. Hon var borta från arbetslivet i flera år, men lärde sig så småningom att lyssna på sin kropp. Efter det har hon långsamt kommit tillbaka till arbetslivet. Som de flesta med erfarenhet av utmattning, har hon dragit ner på tempot och varvar nuförtiden arbete med pension.

Relaterade inlägg