Hur många dl är en liter?

Deciliter och liter är exempel på volymmått som främst används i matlagning och bakning. Men man kan även köpa sig en liter målarfärg eller tanka bilen med 50 liter bensin. Fast hemma i köket använder man sig oftast av dl då det är ett lagom mått.

Men man har också ofta användning för msk, tsk, krm, cl och ml. Därför kan det vara bra att i sitt kök ha en så kallad måttsats. Det kan liknas vid en nyckelknippa men i stället för nycklar är det olika mått som är ihopsatta med en ring. I texten som följer ska vi bena ut de olika måtten och svara på frågan hur många dl är en liter. 

Hur många dl är en halv liter?

Både dl och liter är så kallade kokboksmått. För att kunna svara på frågan hur många dl är en halv liter måste man först ha svaret på hur många dl är en liter.

På en liter går det 10 dl. Den som är snabb på huvudräkning förstår då att en halv liter är det samma som 5 dl. När man vet detta är det enkelt att även hitta svaren på frågorna hur många dl är en liter mjölk, eller hur många dl är en liter mjöl eller socker. Svaret är så klart 10 dl. Eller att 1 liter mjölk, vetemjöl eller socker är 10 dl. 

Så här kan man omvandla olika mått

Svenska mått

Deciliter, dl = 20 tsk eller 100 ml

Matsked, msk = 3 tsk eller 15 ml

Tesked, tsk = 5 krm eller 5 ml

Kryddmått, krm = 1 ml

Kaffekopp, kkp = 1,5 dl eller 150 ml

Glas = 2 dl eller 200 ml

Amerikanska mått

  • 1 kopp (cup) är ungefär 2,42 dl eller 16 svenska matskedar
  • 1 matsked (tablespoon/Tbsp) är 14,7 ml eller nästan en hel svensk matsked (0,98 msk)
  • 1 tesked (teaspoon/Tsp) är nästan en hel svensk tesked (0,98 tsk)

Relaterade inlägg