Hur mycket djupsömn behöver man?

Efter en lång natt kommer Elias till jobbet en måndagsmorgon. Han är anställd på en orderavdelning och tar emot beställningar som löpande kommer in via e-post och per telefon. Han går igenom helgens inkomna mail, men efter en timme faller han i sömn över sitt arbetsbord. På eftermiddagen blir han inkallad till chefen. Hörde att du somnat på kontoret idag trots att du kunnat vila ut hela helgen, säger chefen. Sover du inte om nätterna?

Elias är en skötsam ung man, men han spelar poker på nätet till klockan 01.00 på natten, vilket han berättar för chefen. Då får du ju inte tillräckligt med djupsömn på natten, säger chefen. Då får du svårt att koncentrera dig på arbetet påföljande dag. Hur mycket djupsömn behöver man under en natt, ställer Elias som motfråga. Det får du ta reda på själv hos vår sjuksköterska här på företaget, säger chefen. Hon kan förklara för dig hur mycket djupsömn man behöver under en natt.

Hur mycket djupsömn behöver man per natt?

Sjuksköterskan har inte mycket till övers för unga män som missköter sin hälsa.  Om du fortsätter att spela poker på nätterna kan du inte jobba hos oss, säger hon i barsk ton. Du kan kanske inte något om sömnens olika faser men det kan jag lära dig. Hon tar fram en plansch med några olika punkter:

  • Insomning

Du måste stänga av dator och mobiltelefon så att du inte störs av ljus eller ljud. Glöm allt om spelkort och slut dina ögon

  • Bassömn

Nu kommer ditt hjärta att slå långsamt och ditt blodtryck sjunker

  • Djupsömn

I denna fas samlar du energi för nästa arbetsdag. Hjärnan jobbar nu långsamt. Den  bearbetar händelser under dagen som lagras i minnet. Utan tillräcklig djupsömn får du svårare att lära dig saker

  • Drömsömn

Nu börjar du drömma och fantisera. Du blir mer och mer lättväckt och till slut vaknar du

Hur mycket djupsömn behöver man per dygn?

Det där låter ju intressant. säger Elias, men hur mycket djupsömn behöver man. Alltså, hur länge måste jag sova? Sjuksköterskan harklar sig. Om du sover mindre än 5 timmar på natten får du problem. Djupsömnen kan pågå i 3 till 4 timmar och du behöver minst 2 timmars djupsömn. Om jag sover dåligt en natt, kan jag ta igen det nästa natt eller med en tupplur på dagen, frågar Elias. Du kan ta igen en natts dålig djupsömn påföljande natt, men en tupplur på dagen ger ingen djupsömn, menar sjuksköterskan. Du kan alltså inte spela poker varje natt och ta igen för kort djupsömn genom att sova på jobbet. 

Relaterade inlägg