Hur länge lever en katt?

Frågan hur länge lever en katt är lika svår att svara på som hur länge en människa lever. Det är högst individuellt. Både beroende på gener och livsstil. Tänk dig själv en omhuldad innekatt jämfört med en utekatt i närheten av en skog med många rävar, eller ännu värre bredvid en tungt trafikerad väg.

Hur länge lever en katt i genomsnitt?

Detta är en bättre fråga att ställa, och enklare att besvara. 12 till 15 år lever normalt en vanlig huskatt. Många katter blir dock äldre än så. Det är inte ovanligt med katter som blir över 20 år. Söker man på “världens äldsta katt” kan man läsa om ännu äldre katter. Som Creme Puff från Texas som enligt utsago ska ha blivit 38 år och 3 dagar.

Hur länge lever en katt utan mat och vatten?

Är frågeställningen mer av den här karaktären, hur länge kan en katt överleva hemska förhållanden, blir såklart svaret ett annat. En katt får ganska snabbt allvarliga inre skador om den är helt utan mat och vatten. Efter 4–5 dagar är den rejält medtagen, och dröjer det ännu längre går den in i koma. Om den har tillgång till vatten klarar den sig längre. Det är samma som för människor. Vi behöver snabbt vatten men klarar oss längre utan mat. 

Så se till att ta hand om din katt. Se till att den inte råkar bli inlåst någonstans utan mat och vatten. För vem vill inte att ens lilla älskling ska få leva lika länge som Creme Puff?

Relaterade inlägg