Hur många gram är en matsked?

En matsked är ett volymmått och detta kokboksmått rymmer 15 milliliter. En matsked är ett oundgängligt verktyg för dig som tycker om att laga mat. Utan matsked, tesked och kryddmått står du dig slätt i ett kök. Men se till att läsa recepten noggrant så att du inte blandar ihop måtten. Om du inte håller reda på måtten, kanske din middagsbjudning inte blir den succé du räknat med. 

Din matlagning kan kompliceras, om du tvingas använda en matsked för att väga upp olika ingredienser. Varför blir det ett problem? Volymvikt och densitet för ingredienser varierar, och då måste du börja tänka. Låt oss börja med ett enkelt exempel. De flesta vet att en liter vatten väger ett kilo. Vatten har därmed volymvikt 1,0. Men låt oss nu fördjupa oss i kokboksmått och dess underbara värld i kombination med olika ingredienser och deras volymvikt, där vi kommer att få svaret på hur många gram är en matsked.

Hur många gram är en matsked smör?

Vi börjar med att trycka ner smör i en matsked. Måttet måste vara struket för att ge rätt vikt. Fast smör känns tyngre än vatten, men känslan bedrar. Smör i fast form har en volymvikt på 0,93 och i en matsked får du in 14 gram fast smör. Smält smör har en volymvikt på 0,87 och då får du cirka 13 gram smält smör i en matsked. I båda beräkningarna har du multiplicerat volymvikten med 15. 

Hur många gram är en matsked chiafrön?

Chiafrön känns lätta och du kan inte packa ihop dem i en matsked utan att det blir luft mellan fröna. Antagandet är korrekt och chiafrön har en volymvikt på 0,67. Du får alltså in 10 gram chiafrön i en matsked.

Hur många gram är det i en matsked?

Du kanske tycker det är jobbigt att hela tiden ta fram volymvikt på socker, honung och mjöl för att bestämma vikten i en matsked? Ta då fram en hushållsvåg istället. Väg den tomma matskeden så att du vet den så kallade taravikten. Sedan fyller du din matsked och väger den fyllda matskeden. Då vet du hur många gram är en matsked med socker, honung och mjöl. 

Relaterade inlägg