Hur många kontinenter finns det i världen?

Vår planet är en fantastisk plats. Ändå är det bara ett litet klot i universum, bland många andra. Det planeten Jorden har, som inte särskilt många andra planeter har (vad vi vet), är kontinenter. För att kontinenter ska finnas måste det ju finnas vatten som skiljer dem åt. Och de vattenmängderna har vi ännu inte funnit på någon annan av de planeter vi upptäck. Men, hur många kontinenter finns det?

Våra kontinenter, världsdelar och världshav

Först reder vi ut det här med våra kontinenter, världsdelar och världshav. En världsdel och en kontinent är nämligen inte samma sak. En världsdel är en del av jordens yta som hänger samman historiskt, kulturellt och fysiskt. En kontinent är däremot ett geografiskt begrepp, som syftar till en konkret och sammanhängande landmassa.

Så hur många kontinenter finns det? Sex stycken! Däremot finns det sju världsdelar. På den eurasiska kontinenten hittar man nämligen både världsdelen Europa och världsdelen Asien.

Hur många kontinenter finns det i Afrika?

Om du fortfarande ställer dig frågan “hur många kontinenter finns det i Afrika” bör du konsultera en jordglob. Afrika är både en världsdel, och en kontinent. Alltså finns det en kontinent i Afrika. Visserligen skulle ju Afrika teoretiskt sett kunna sprida ut sig över två kontinenter, så frågan kanske inte var så dum ändå.

Snabba fakta om världsdelar och kontinenter

  • Minsta världsdelen är Oceanien.
  • Största världsdelen är Asien.
  • Minst antal människor bor på Antarktis (1 000 personer 2008).
  • Flest människor bor i Asien

Hur många kontinenter finns det?

Detta vore ingen geografilektion om den inte avslutades med en sammanfattning. Frågan “Hur många kontinenter finns det?” kan enkelt besvaras med siffran sex. Ändå ett rimligare svar än “42” som svaret på meningen med livet. 

Men vi kan också avsluta med en slamkrypare, som du som kan räkna kanske redan har tänkt på. Sex kontinenter? Men? Arktis då? Och då kan du nu få veta, att Arktis (till skillnad från Antarktis) inte räknas som en egen kontinent.

Relaterade inlägg