Hur många tänder har en vuxen?

Det kan finnas varierande svar på frågan hur många tänder en vuxen människa har. Det finns naturligtvis en utgångspunkt enligt människans anatomi, men det är lätt hänt att en och annan tand fattas hos en vuxen person. Är du t.ex. boxare får du räkna med lite svinn. Hursomhelst, om du som vuxen har kvar alla dina tänder, inklusive visdomständerna, har du 32 tänder. Om man ska gå ner på detaljnivå har du åtta framtänder, fyra hörntänder, åtta små kindtänder och åtta stora kindtänder. Visdomständerna sitter längst bak i både över- och underkäken. 

Hur många tänder har en vuxen hund?

En vuxen hund har 42 tänder. Precis som människobarn har valpar mjölktänder som ersätts av permanenta tänder vid cirka sex månaders ålder. Även hundar behöver hålla tänderna rena och om de får tandlossning och alla tänder måste dras ut, kan de ändå leva långa glada liv. 

Hur många tänder har en vuxen katt?

Katter föds tandlösa och kattungen får 26 mjölktänder som tappas vid cirka sex månaders ålder och ersätts med totalt 30 tänder när den är vuxen. Katter är köttätare och har därför bara spetsiga tänder utan platta tuggytor. Katter kan ha bettfel, vilket är mycket smärtsamt och behöver kontrolleras och eventuellt behandlas av en tandkunnig veterinär. 

Hur många tänder har en vuxen häst?

Hästen har normalt 24 kindtänder, 12 framtänder och 4 betar (vilket är vanligast hos hingstar och valacker). De har 0-4 vargtänder. När hästen föds har den 12 kindtänder, och från att fölet är en vecka till sex månader gammal bryter 12 framtänder igenom. Från ca 2,5 års ålder och två år framåt tappar hästen sina mjölktänder. Hästens munhåla kan liknas vid en kvarn som maler växter. Hästen är byggd för att äta från marken och det är först när hästen sänker sitt huvud som underkäkens och överkäkens tänder kommer mitt för varandra. 

Hur många tänder har en vuxen haj?

Vithajen har 5 tandrader, vilket innebär att den kan ha flera hundra tänder i munnen samtidigt. Man brukar uppskatta att den har drygt 300 tänder. Vithajens tänder förnyas ständigt och den kan ha upp till 20 000 tänder under sin livstid. Vithajens tänder är upp till sju centimeter stora och de största tänderna är placerade ytterst i käken. 

Relaterade inlägg