Hur mycket tjänar en mäklare?

Att arbeta med att förmedla bostäder kan vara ett lockade yrke för många. Den som går på visning av en bostad kan bli sugen på att istället vara den som säljer bostäder. Inte minst för att det kan verka vara ett yrke som det går att tjäna stora pengar på. Men hur mycket tjänar en mäklare egentligen? 

Den genomsnittliga årsinkomsten för en mäklare är mellan 300 000 och 500 000 kronor. En liten procent av alla Sveriges mäklare tjänar över miljonen på ett år. Det finns också toppmäklare som tjänar över sex miljoner på ett år, men detta är förstås få förunnat. 

Så hur mycket tjänar en mäklare i månaden? Någonstans mellan 25 000 kronor och strax över 40 000 kronor visar miniräknaren, men enligt Unionen ligger marknadslönen på mellan 38 000 kronor och 62 000 kronor per månad. 

Lönen beror på flera parametrar

Mäklaryrket kan alltså vara lukrativt, men är också mycket beroende av hur marknaden ser ut. Mäklare arbetar vanligtvis enbart på provision vilket betyder att om de inte säljer, får de heller ingen lön. Det är därför ett yrke som kan tyckas vanskligt. Mäklare som inte lyckas så bra byter ofta bransch efter ett par år.

Den som däremot är en duktig säljare och bra på allt vad en mäklare gör kan tjäna uppemot tvåhundra tusen kronor i månaden under sina bästa år.

Hur mycket tjänar en mäklare på ett hus? Det är förstås svårt att svara på beroende på vad huset säljs för och hur mäklararvodet har förhandlats. En mäklare får behålla mellan tjugotre och trettio procent av den provision som de drar in till mäklarfirman. Resterande ska täcka kostnader för kontor med mera. 

Arbetsuppgifter

Det är lätt att tro att en mäklare enkelt kan tjäna storkovan, men det ligger mycket arbete bakom intäkterna. Det är inte bara att öppna dörrarna till olika objekt en söndag eller måndag och sedan säger det katjing.

En mäklare ansvarar för kontakten med säljaren och med potentiella köpare. Det är viktigt att bygga upp både förtroende och ett nät av intressenter som kan kontaktas när rätt objekt dyker upp. 

Mäklaren har även ansvar för att se till att objektet fotograferas och eventuellt stylas. Vanligtvis arbetar mäklare varje söndag och måndag eftersom det traditionellt är då som bostadsvisningar äger rum. Mäklaren sköter också förhandlingar och upprättar kontrakt mellan köpare och säljare. Därtill finns många fler arbetsuppgifter som ingår i yrket.

Är fastighetsmäklare ett roligt jobb?

Din fråga kring hur mycket tjänar en mäklare är förstås bara en av aspekterna att se till när du väljer yrke. Det är viktigt att trivas med sitt yrkesval på flera sätt. Om du tycker om att träffa mycket människor och inte har problem med att handha stort ansvar kan mäklaryrket vara någonting för dig. 

Det är ett omväxlande yrke på många sätt men innebär också att du arbetar obekväma tider. Ofta behöver du vara jour då budgivningen hettar till och du behöver förstås vara på plats för bostadsvisningar på söndagar. Det här kan vara en nackdel för många som exempelvis har barn i skolåldern, då det bara är helger och kvällar som det finns tid att vara tillsammans. 

Det kan förstås vara roligt för den intresserade att sätta sig in i olika hus såväl som områden. En duktig mäklare har god koll på omgivningarna och förstår människor och vad de söker. Ibland kan en fastighetsmäklare även få i uppdrag att hitta en bostad åt en köpare som söker någonting specifikt.

I vissa områden finns det ständigt intresserade köpare och i andra finns det nästan aldrig några. Beroende på vilka områden du arbetar i kan din lön också vara olika. Detsamma gäller hur bostadsmarknaden ser ut och utvecklas. I goda tider är det kanske lätt att tjäna dina slantar men när ekonomin blir tuffare, blir det även tuffare för dig som mäklare.

Olika hög inkomst

Hur mycket tjänar en mäklare som är kvinna? Dessvärre ligger kvinnliga fastighetsmäklares löner under medan mäns löner ligger över medellön. Mäklaryrket är fortfarande mansdominerat och kvinnor förekommer mer i de lägre spannen. 

De stora försäljningarna, som drar in stora pengar, domineras fortfarande av manliga mäklare. Det här är förstås upprörande på samma sätt som de löneskillnader vi ser på många andra håll i samhället. Fler kvinnor är dock på väg in i yrket och det är bara att hoppas på att en förändring blir av. 

Mäklare i Spanien

Många är de svenskar som vill skaffa sig ett boende i Spanien. För det pensionerade paret kan det vara underbart att bo i Spanien under vinterhalvåret och det är också många som har ekonomi för detta. 

För den som är mäklare och vill arbeta i Spanien finns möjligheten men det är förstås en stor fördel, om inte ett krav, att tala och skriva god spanska. Tänk på att du ska upprätta kontrakt och förmedla mellan parter av olika nationaliteter, så en god språknivå behövs förstås. 

Men hur mycket tjänar en mäklare i Spanien? Vid en försäljning av en bostad i Spanien får mäklaren 5% av köpeskillingen i provision. Ofta finns en köpmäklare och en säljmäklare som då delar lika på denna summa. Beroende på hur många fastigheter du förmedlar på ett år och i vilken prisklass dessa fastigheter ligger, kan du tjäna mer eller mindre bra.

Skiftande löner

Så tillbaka till din fråga. Hur mycket tjänar en mäklare? Och kanske framförallt, hur mycket tjänar en mäklare i Sverige? Sammanfattningsvis kan man säga att det ser väldigt olika ut. Du behöver vara driven och ambitiös om du vill tjäna stora pengar och det är en klar fördel om du kan ta sig in i segmentet för riktigt stora försäljningar. 

Det säger sig själv, om du säljer en bostad för tjugo miljoner kan du korka upp och vara riktigt nöjd med ditt arvode, även när mäklarfirman tagit sin del. Är det den här typen av försäljningar som du gör kommer du att kunna tjäna bra pengar som fastighetsmäklare, men det ställer förstås också höga krav på din yrkesskicklighet.

Relaterade inlägg