Jonas Eriksson – fotbollsdomare, författare, tv-expert och mångmiljonär

Jonas Eriksson var en av världens bästa fotbollsdomare under en period av sin karriär, men mest känd hos svenska folket blev han när han satte sig i tv-studion som expert under mästerskap. Efter sin avslutade karriär har han dessutom skrivit en bok, och till mångas förvåning blev han också mångmiljonär för flera år sedan. Han är alltså minst sagt en man med mycket för sig.

Korta fakta om Jonas

ÅlderFödd 28 mars 1974
FamiljHar en fru och två döttrar som han bor tillsammans med i Sigtuna
Framgångar som domareDömt 340 allsvenska matcher, varit domare under tre internationella mästerskap och dömde Europa League-finalen 2016
Andra framgångarJobbat som tv-expert under mästerskap, skrivit en bok och varit en av drakarna i “Draknästet” på SVT

Jonas Erikssons framgångsrika karriär som domare

Jonas började, precis som många andra, att döma fotboll redan i yngre tonåren. Därifrån klättrade han uppåt och blev domare på högre och högre nivå innan han till slut blev elitdomare i Sverige år 2000 och domare för FIFA 2002. Han har dömt mängder av matcher med varierande nivå, och det går inte att räkna upp allt han har gjort. Här kommer istället en kort sammanfattning:

  • Slog rekord över antalet dömda matcher i Allsvenskan, blev till slut 340 stycken
  • Dömt 142 internationella matcher i Champions League, Europa League, mästerskap o.s.v.
  • Var domare under EM 2012, VM 2014 och EM 2016
  • Dömde finalen av Europa League 2016
  • Vann årets manliga domare vid Fotbollsgalan 2009, 2012 och 2014
  • Var på listan över Europas 10 bästa domare 2010

Men alla framgångsrika karriärer tar slut någonstans, och Jonas Eriksson domarkarriär var inget undantag. Hans tanke var att sluta döma fotbollsmatcher efter VM 2018 i Ryssland, eftersom han då började närma sig pensionsåldern för domare. Men dit fick han ingen inbjudan, något man bland annat kan läsa om i hans bok.

Det blev alltså inget sista VM, och istället meddelade Jonas att hans karriär var över i maj 2018. Hans sista match blev till slut en landskamp mellan Norge och Island som han dömde den 2 maj 2018.

Livet efter domarkarriären – släppte en bok och var med i TV

Det skulle dock snart visa sig att Jonas skulle få en annan roll under VM-sommaren 2018 eftersom SVT meddelade att han hade blivit värvad till deras team under TV-sändningarna där han skulle vara en av experterna i studion. Där tillförde han något som inte hade funnits tidigare med sina insikter om de olika domsluten och svårbedömda situationer, och hans roll som expert fick han därför behålla både under EM 2020 och damernas EM 2022.

Jonas nöjde sig inte heller med jobbet i TV-studion utan började också skriva en bok efter att hans karriär var slut. Boken gavs ut 13 oktober 2021 och är en självbiografi vid namn “Korthuset” där han beskriver livet som domare inom världsfotbollen. Läsarna får veta saker man inte visste om det som händer bakom kulisserna, om korruption och de krav som ställs på en elitdomare, och dessutom delar han med sig av pressen som finns på domare.

Hur Jonas Eriksson fick sin förmögenhet

Trots att domaryrket är otroligt påfrestande så har det uppenbarligen varit något Jonas Eriksson älskade. Att han skulle göra det för pengarna verkar nämligen väldigt osannolikt. 

2007 såldes tv-rättsbolaget IEC Sports till ett franskt företag för 750 miljoner kronor, något som gjorde de tre huvudägarna till mångmiljonärer. En av dessa var alltså Jonas Eriksson som ägde ungefär 10-15% av bolaget, och över en natt mitt i hans karriär som Allsvensk och internationell domare blev han alltså ägare till en förmögenhet, cirka 40 miljoner kronor med mer på väg.

Jonas är alltså uppenbarligen något av en affärsman, och det har även gått att märka på senare år. Bland annat driver han tillsammans med Niklas Wikegård gym och padelbanor på olika platser i Sigtuna kommun.

Det var kanske inte alla som visste att Jonas Eriksson var mångmiljonär under hans karriär. Det var inte förrän han blev en av drakarna i SVT:s “Draknästet” som allmänheten verkligen visste att han hade den typen av pengar. I säsong fyra av “Draknästet” som sändes 2021 är han alltså en av de som har möjligheten att investera i människors affärsidéer.

Relaterade inlägg