Jussi Björling – artisten bakom O helga natt

Jussi Björling var en av världens mest hyllade operasångare och har faktiskt utnämnts till den allra bästa manliga operasångaren genom tiderna. Han var en sådan superstjärna som blinkar ikapp med namn som Placido Domingo och Luciano Pavarotti. Vet du vem Jussi Björling var? Här kommer allt du behöver veta och lite till!

Snabbfakta om Jussi Björling

FödelsenamnJohan Jonatan Björling 
YrkeInternationell operastjärna
RöstlägeTenor
Född5 februari 1911, Borlänge
Död9 september 1960, Stockholms skärgård

Jussi Björling – en av tidernas bästa sångare

Både Italien och Sverige har gång på gång levererat gudabenådade operasångare. Men många svenskar vet faktiskt inte vem Jussi Björling var, trots att han var en av världens mest kända operasångare. Och nu har han utnämnts till den allra bästa manliga operasångaren genom tiderna. Det är inte illa pinkat för en liten kille från Borlänges landsbygd! 

Om Jussi Björling fortfarande varit i livet skulle han ha fyllt 111 år i år, och nästan lika länge har han förfört med sin skönsång. Jussi och hans bröder Gösta och Olle hade en sträng pappa, David Björling, som själv var operasångare. Pappan valde att tidigt börja drilla pojkarna till att utveckla sina sångröster på samma vis som en vuxen operasångare. Det ledde till att alla tre blev mycket framgångsrika.

O helga natt – Jussi Björlings julhit

Trots att du kanske inte känner igen namnet Jussi Björling är det mycket sannolikt att du hört hans röst. Hans stämningsfulla version av O helga natt är en av de mest populära tolkningarna. Den har många gånger ackompanjerat klapparna som ligger under granen och väntar på att öppnas. Jussis gyllene stämma har satt guldkant på många svenska julaftnar.

O helga natt, eller Adams julsång som den egentligen heter, är från början en fransk julvisa som översatts till svenska. Den framförs varje år på julkonserter, gudstjänster och andra firanden och förknippas för många med tolvslaget på julafton. Bland annat spelas sången i Sveriges Radio vid just den tiden, och den som sjunger – det är såklart Jussi Björling!

Sångens text, så kallade lyrics, finns att hitta på många webbplatser.

Till havs och 4 andra kända sånger med Jussi Björling

  • Till havs – en tonsatt dikt som blev ett av Jussi Björlings absoluta paradnummer.
  • Ack Värmeland du sköna – folkmelodi som under 1800-talet fick sin text.
  • Duetten ur Pärlfiskarna/Pearl fishers/Les pêcheurs de perles – fantastiskt vacker sång från en av Georges Bizets mest hyllade operor.
  • Che gelida manina – aria från operan La Boheme, komponerad av Giacomo Puccini.
  • O i kvinnor eller Questa o quella – kort men snygg aria från Giuseppe Verdis Rigoletto, 1,47 minuters ren njutning!

Det finns fler än en operasångare i släkten Björling

Inte nog med att både Jussi Björling själv, hans bröder Gösta och Olle och pappan David var framgångsrika operasångare – släkten är mer kändistät än så. Jussi gifte sig med operasångerskan Anna-Lisa Berg (senare Anna-Lisa Björling Barkman). Tillsammans fick de tre barn: Anders, Lars, och Ann-Charlotte. Två av barnen blev också de kända operasångare.

Som om det inte vore nog hade Jussi sedan innan en son, Rolf Björling, som även han blev en framgångsrik tenor. Rolf fick i sin tur sonen Raymond som också han gjort karriär som … Ja, du gissade rätt: operasångare.

Beckomberga – baksidan av att vara kändis

Som bekant finns det en baksida av kändisskapet, och Jussi Björling med familj är inget undantag. Vid den tiden Jussi själv levde var Beckomberga ännu i bruk som mentalsjukhus. Där tillbringade Jussi faktiskt en hel del tid samtidigt som han var på toppen av sin karriär.

Också barnbarnet Raymond har visat att även kändisar hamnar i trubbel. För ett antal år sedan dömdes han för rattfylleri men påstod att han var oskyldig. Raymond är utbildad på operahögskolan i Stockholm och har bland annat medverkat i över 300 föreställningar av musikalen Kristina från duvemåla på Cirkus.

5 platser uppkallade efter Jussi Björling

  • Jussi Björlings plats – område intill Göteborgsoperan.
  • Jussi Björlings allé – en av Kungsträdgårdens alléer i närheten av Kungliga Operan i Stockholm. I anslutning finns även en staty av Jussi Björling. (Kungsträdgårdens andra allé är uppkallad efter en annan av Sveriges stora operastjärnor, Birgit Nilsson.)
  • Jussi Björlings torg – beläget i centrala Borlänge. Även här finns en staty till Jussi Björlings minne.
  • Jussi Björlings väg – även denna i Borlänge, där Jussi både är uppvuxen och begravd. Gravplatsen finns vid Stora Tuna kyrka.
  • Jussi Björlings museum – museum i Borlänge som drivits av Jussi Björlingsällskapet. Just nu är museet stängt, men det planeras att öppna igen på ny plats under 2023.

Relaterade inlägg