Sara Bäckmo tar odlingen till nya höjder

Att någon som är så avogt inställd till sociala medier har skapat en av de största svenska trädgårdsbloggarna. 2011 startade Sara Bäckmo det som skulle komma att bli ett frö och blomma ut till en blogg – hennes Facebookkonto. Hon hade försökt tidigare men avregistrerat sig lika fort som hon startat.

Snabba fakta om Sara Bäckmo

NamnSara Katarina Bäckmo
Född1978-08-10 Kungsholmen, Stockholm
UppvuxenStyrsö, utanför Göteborg
Nuvarande bostad Skillnadens Trädgård, Kalvsvik
FamiljMaken Philip och de fyra barnen Otto, Viggo, Alba och Loa
YrkeJournalist, bloggare, trädgårdsexpert och författare

Sara Bäckmos odlarintresse

Att odla har funnits med i Saras liv länge. Hennes mamma odlade mycket och trädgården var både för odling och lek. När hon fyllde 30 fick hon en present, en ettårig kurs i trädgårdsodling, av sin mamma. Även om intresset undermedvetet redan fanns blev kursen startskottet för Saras stora odlarintresse.

Från början hade Sara inte alls planerna på en blogg. Efter att ha accepterat sociala medier i allmänhet och facebook i synnerhet så började hon ändå vandra den vägen. Detta tack vare sina kollegor på Sveriges Radio som såg till att hon startade sitt första konto.

Sara Bäckmo och sociala medier

I början var det vänner och familj som såg bilderna och gillade dem. Men plötsligt började det sprida sig och hon fick fler följare. Detta blev sedan grunden till den idag ganska stora bloggen Skillnadens Trädgård. Idag återfinns Sara på flera olika sociala plattformar, bland annat Instagram och Youtube. Hon har också anställt ett team som gör att det går att hålla koll på alla plattformar och sådant.

Många som hittar till Sara Bäckmo gör det för att de har börjat gro ett odlarintresse. Idag är följarskaran stor och brokig, precis som en plantering är. Det är allt från nybörjare till de som odlat i många, många år. För många så börjar det med att man får några fröer i handen, sedan så fortsätter det av bara farten.

Fröer som blir vackra plantor

Det spelar ingen roll om man odlar blommor, grönsaker eller både och. Att odla skänker lugn och harmoni i kroppen. Att följa det man odlat från ett litet frö till en vacker blomma eller middagsmat är vackert och inspirerande.

Odlar man grönsaker så kommer man förr eller senare in på Saras sida och letar efter recept. Många är de som hittat tomatsåsen som blivit ett av Saras signum då Sara kommit på det geniala att göra tomatsås med mer squash som huvudingrediens.

Recept i bloggen hos Skillnadens Trädgård

På så sätt sparar man de mer dyrbara tomaterna till det man verkligen behöver använda dem för. Givetvis blir det mer tomatsmak ju fler man tillsätter, men ibland behöver man kanske en mer tomatig sås än en ren tomatsås. Då är ”snålröra”, som Sara kallar den, en perfekt bas att använda.

Att Sara inspirerar många till att börja odla råder det ingen tvekan om. Som inspiratör har hon också visat att det går att odla alla årstider. Även om allt inte växer och gror under vintern kan man göra vintersådd för att få en tidig uppstart till vårens första skörd.

Författare med spännande frisyr

Andra saker Sara ägnar sig åt är att skriva böcker om Skillnadens Trädgård. Vackra böcker som innehåller lika mycket bilder, som gör att odlarfingrarna kliar, som bra tips och tankar. Hon täcker upp många områden i sina böcker, allt från att odla med barn och vinterodling till grönsaker och mat från trädgården.

Sara Bäckmos utgivna böcker från Roos och Tegnér förlag:

  • Skillnadens Trädgård: ett ekologiskt trädgårdsskafferi – 2016
  • Skillnadens skörd: mat från trädgården året om – 2017
  • Vinterodling: skörda när det är kallt – 2018
  • Odlingskalender: 5 år i din trädgård – 2019
  • Odla med barn: i Skillnadens Trädgård – 2019
  • Skillnadens favoriter: femton fenomenala grönsaker att lyckas med – 2020  

Det många undrar över när det gäller Sara är om hon är sjuk i någon sjukdom, då hon har väldigt kort hår. En del människor har svårt att se en person som är kortklippt som en person utan sjukdomar. Faktum är att Sara, från 19 års ålder, valt att klippa sitt hår kort. Grunden lades hos en herrfrisör i Kil på väg hem från Torsby till Göteborg.

Sara är själv fascinerad över att hennes hår, i kombination med hennes namn, är ett av de mest rankade sökorden. Det ledde till att hon 2015 gjorde ett specifikt inlägg på sin blogg om det. Inlägget har sedan uppdaterats med olika sökord som varit i toppen i kombination med namnet Bäckmo Sara.

Relaterade inlägg